Julkisivumuuraukset ja rappaukset

Haluatko rapatun talon puhtaaksimuuratun tiilijulkisivun sijaan? Meillä on tarjolla useita eri vaihtoehtoja. Meiltä saat myös puhtaaksi muuratut julkisivut, väliseinät sekä harkkomuurauksen. 

Perusperiaate on se, että rappaukset jaetaan rappauslaastikerrosten ja toisaalta paksuuden mukaan kolmeen eri kategoriaan:

Yksikerrosrappaus 

Yksikerrosrappaus tehdään yleensä värillisellä sementti- tai kalkkisementtipohjaisella rappauslaastilla. Yhtenä työvaiheena toteutettu toimenpide voidaan hiertää, slammata tai jättää roiskepinnalle. Yksikerrosrappaus voidaan joskus toteuttaa myös kahtena työvaiheena samaa värillistä laastia käyttäen. Tällöin toinen kerros on useimmiten ruiskuttamalla tehtävä viimeistelysumutus.

Kaksikerrosrappaus 

Kaksikerrosrappaus tehdään kahdella erilaisella rappauslaastilla, mutta useimmiten työstökertoja on kuitenkin kolme. Ensin tiilipinta pohjarapataan. Tämän jälkeen tehdään lopullinen oikaisu samaa sementtipohjaista ja useimmiten kuiduilla vahvistettua oikaisurappauslaastia (esim. Serpo 410 Ohutrappauslaasti) hyväksi käyttäen. Pohja- ja oikaisulaastikerrokset eivät sisällä vielä väriä vaan värillinen kerros tehdään pintarappauksella. Oikaisurappauskerros voidaan jättää pois, mikäli tiilikuvio halutaan jättää näkyviin. Rappauksen pinta on rappaustavan mukainen, alustan muoto- / saumakohdat voivat ääriolosuhteissa näkyä ohuimmilla kerrospaksuuksilla.

Kolmikerrosrappaus

Kolmikerrosrappaus on perinteinen ja etenkin vanhojen massiivisten tiiliseinien rappaustapa. Lähes kaikki kaupunkikeskustojen vanhat kerrostalorappaukset on tehty kolmikerrosrappauksina tiilen päälle. Vanhojen rapattujen talojen massiiviset tiilirungot muurattiin ilman erillistä lämmöneristyskerrosta kalkkisementtilaastein ja pinta rapattiin käyttämällä eri seossuhteisia kalkkisementtilaasteja. Kolmikerrosrappaus on selkeästi paksurappaus ja se tehdään vähintään kolmena eri työvaiheena ja kolmella erityyppisellä laastilla. Laastien lujuus tulee aina heiketä pintaan päin tultaessa.

Perussääntö onkin, että rappauksen tulee aina pehmentyä pintaan päin tultaessa. Pohjalle tulee ensin tartuntalaasti eli ns. kynsilaasti ja sen jälkeen paksumpi oikaisukerros. Pintarappaus tehdään oikaisukerroksen päälle useimmiten värillisellä kalkkisementtilaastilla. Pintakerros saatetaan vielä viimeistellä kosteudelta ja lialta suojaavalla pintalaastin sävyyn sävytetyllä silikaattimaalilla (= epäorgaaninen hengittävä pintakäsittelymaali). Kolmikerrosrappaus on rappauksista kallein ja soveltuu erinomaisesti juuri vanhojen massiivitiiliseinien rappaustavaksi. Kun rappauksen pinta on oikean rappaustavan mukainen, alustan muoto ei näy.